Bankacılık Sektörü Haftalık Kredi ve Faiz Görünümü - 2 Nisan 2021

Yüksek faizlerin etkisi ile gerileme yaşanan konut kredisi toplam bakiyesinde uzun bir aradan sonra yükselişler kaydedilmeye başlandı. İhtiyaç kredileri toplam bakiyesi de ilk kez 400 milyar TL üzerine çıktı. Kredi kartı harcamalarında da benzer bir trend gözlemleniyor.

TCMB verilerine göre 2 Nisan haftasında açılan ihtiyaç kredilerinin ortalama faizi %23.74 olarak gerçekleşti. Faiz %24 seviyelerine yaklaşmakla birlikte, tüketicilerin ihtiyaç kredisine yönelimi devam ediyor. İlk kez tüm sektör genelinde toplam ihtiyaç kredisi bakiyesi 400 milyar TL seviyesini geçti. 2020 yıl sonu bakiyesine göre ihtiyaç kredilerinde toplam bakiye %4 düzeyinde artış kaydetti.

Yüksek faizlerle birlikte eriyen konut kredisi toplam bakiyesi uzun bir aradan sonra ilk kez iki hafta üst üste artış kaydetti. 2 Nisan haftasında açılan konut kredilerinde ortalama faiz %18.18 olarak gerçekleşti. Konut kredisinde toplam bakiye hala 2020 yıl sonunun gerisinde yer alıyor. Kredi kartları harcamalarında ise 2020 yıl sonu bakiyesine göre %6.9'luk bir yükseliş yaşandı. Kredi kartlarında da sektör genelinde ilk kez toplam bakiye 150 milyar TL üzerine çıktı.

Tüm bu veriler ışığında, faiz oranları yüksek olmakla birlikte hem tüketici tarafında hem de ticari krediler tarafında talep canlılığını korumaya devam ediyor.