Bankacılık Sektörü Haftalık Kredi ve Faiz Görünümü - 19 Mart 2021

Yüksek faizlerin etkisiyle konut kredisi bakiyesindeki gerileme süreci yatay bir seyre dönerken, ihtiyaç kredilerinde yükseliş devam ediyor. Trendin, konut ve ihtiyaç kredileri tarafında korunması beklenirken, yüksek faizler ticari kredi tarafındaki talepte gerilemeye yol açabilir.

TCMB verilerine göre 19 Mart 2021 haftasında açılan ihtiyaç kredilerinde ortalama faiz %22.32 olurken, konut kredisinde bu oran %17.64 olarak gerçekleşti. Ticari krediler tarafında ise ortalama faiz %20.45 düzeyinde bulunuyor. Fonlama kısmında ise 1 aylık ortalama TL mevduat faizine %16.53 faiz verildi. 26 Mart haftası verileri ise henüz açıklanmadığından, 19 Mart tarihinde gerçekleştirilen 200 baz puanlık faiz artışının etkisi henüz gözlemlenememektedir.

2020 yıl sonu verileri ile mevcut bakiyeler karşılaştırıldığı zaman konut kredisi tarafında bir gerileme gözlemleniyor. Yüksek faizden doğrudan etkilen konut kredisi kullanımı, ipotekli konut satışı verilerinde de etkisini gösteriyor. Öte yandan yükselen faizlerin etkisi ile gerilemeye başlayan ticari kredilerde ise 12 Şubat haftası ile başlayan yükseliş trendi tekrar 19 Mart haftasında tersine döndü. Son faiz artışının 26 Mart ve sonrası haftalık verileri düşüş yönünde etkilemesi olası duruyor. İhtiyaç kredisi tarafında ise talep devam ediyor. 2020 yıl sonu toplam bakiyesine göre 11 milyar TL'lik bir büyüme söz konusu. İhtiyaç kredisi önderliğinde tüketici kredileri toplam bakiyesi yükselmeye devam etmektedir.

Bundan sonraki süreçte faizler ve ekonomideki beklentiler önemini korumaya devam edecek. Olası faiz düşüşleri veya kampanyalar konut kredisi tarafındaki talebi etkileyebilir. Hane halkının borçluluk seviyesi takip edilmesi gereken bir gösterge olarak önemini korumaya devam edecektir.